Op 21 mei 1991 zag Jazz het levenslicht in de stallen van de beroemde dressuurpaardenfokker Huub van Helvoirt uit Rosmalen. Het was in 1990 een bewuste keuze geweest om zijn merrie Charmante te dekken met Cocktail. Anky van Grunsven reed op deze imponerende hengst en Huub van Helvoirt was zeer gecharmeerd van zijn kwaliteiten.

Jazz was een apart veulen, levendig, ondernemend en met een sterke eigen wil. Tinie van Helvoirt, de vrouw van Huub was degene die altijd de namen bedacht van de veulens. Omdat bij deze jaargang de naam moest beginnen met een J besloot zij het veulen te vernoemen naar een bevriende hippische fotograaf en journalist, Jacob Melissen. Later heeft zij wel eens gezegd dat alle eigenschappen van Jazz ook van toepassing waren op Jacob Melissen. Vandaar dat zij deze naam wilde geven aan het veulen.
Hoewel Huub van Helvoirt de kwaliteiten zag in Jacob (Jazz), besloot hij toch het veulen te verkopen toen het 6 maanden oud was. Een hengstveulen was niet handig om in de eigen opfok te houden zeker niet met alle merries die er thuis rondliepen.

Paardenhandelaar en liefhebber Bob Rijsdijk kocht Jacob (Jazz) toen hij 6 maanden oud was en nam hem mee naar huis waar Jacob (Jazz) in de opfok ging.
Bob zag al heel snel dat Jacob (Jazz) een hele aparte was. Nadat de hengst succesvol werd voorgesteld op de KWPN Hengstenkeuring in 1994 slaagde hij met vlag en wimpel voor het verrichtingsonderzoek. Bij inschrijving bij het KWPN werd besloten om zijn naam te veranderen in Jazz.

De verrichtingsrapportage in 1994 over Jazz was als volgt:

Eerlijke, betrouwbare ietwat kijkerige hengst. Veel bereidheid om te werken, laat zich goed bewerken.
Stap is ruim en gemakkelijk.In draf heeft hij zeer veel zelfhouding een zeer goed voorbeengebruik en voldoende kracht. Galop is voldoende ruim en gedragen. In dressuurwerk rijst de voorhand. Als Dressuurpaard zeer veel aanleg, geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.
Bron KWPN.

Na het succesvol verlopen verrichtingsonderzoek wordt amazone Tineke Bartels benaderd met de vraag of zij Jazz wil gaan rijden en opleiden. Tineke is gecharmeerd van Jazz en stemt toe. Zij leidt Jazz op naar de Grand Prix.
“Ik vond en vind Jazz een geweldig paard. Heel intelligent, vriendelijk naar mensen toe en erg nieuwsgierig. Ik herken zijn kinderen niet alleen door hun looks maar zeker ook door hun karakters. Over Jazz wordt altijd gezegd dat hij zijn kinderen een Spooky karakter meegeeft maar daar ben ik het helemaal niet mee eens.
Jazz geeft werklust en energie door. In de tijd dat ik hem reed stapte ik iedere dag af met goede zin. Jazz is zo’n positief ingesteld paard daar werd ik als ruiter heel blij van”, aldus Tineke Bartels.

In de jaren die volgen wordt het meer en meer duidelijk dat Jazz niet alleen in de sport zeer succesvol blijkt te zijn. Ook in de fokkerij vallen zijn kinderen steeds meer en meer positief op.

In 2001 is er ineens groot nieuws. Er wordt een syndicaat opgericht om Jazz te behouden voor de Nederlandse Sport en Fokkerij. Op 7 december 2001 ondertekent een groep participanten het contract en krijgt Jazz het voorvoegsel “Broere” voor zijn naam. Cees Broere en zijn zoon Anne Broere zijn twee participanten die deel uitmaken van het gevormde syndicaat.

Hat jaar daarop maakt Jazz samen met zijn amazone Tineke Bartels succesvol deel uit van het Nederlandse Team in 2002 tijdens de WEG in Jerez de la Frontera.

Dan breekt in 2004 het moment aan voor het syndicaat besluit dat het moment daar is om Jazz te verkopen. Op dat moment besluiten Cees en Anne Broere dat ze Broere Jazz helemaal in het bezit van Stoeterij Broere willen en kopen ze alle aandelen van het Syndicaat.

Met de aankoop van Broere Jazz door Stoeterij Broere komt er een einde aan de samenwerking tussen Tineke Bartels en Broere Jazz. Stoeterij Broere geeft stalamazone Kirsten Beckers de teugels in handen van Broere Jazz wat het begin wordt van een lange en succesvolle samenwerking.

In 2005 wordt Broere Jazz 5e op het Nederlands Kampioenschap. Broere Jazz is inmiddels keur verklaard door het KWPN en in 2006 wordt de hengst preferent voor het leven verklaard.
Een ander hoogtepunt in 2007 is het behalen van de titel ‘KWPN Paard Van Het Jaar 2006’.

In de hedendaagse dressuurpaardenfokkerij is Jazz de meest waardevolle hengst: zowel in 2008 als in 2009 was Jazz de absolute nummer één op de WBFSH ranglijst. In 2011 nam Jazz afscheid van de sport.

Januari 2020 overleed Broere Jazz op 29 jarige leeftijd.